Delavnica za učence 4. in 5. razreda v negovskem gradu

V četrtek, 3. oktobra 2019, je bila na grajskem dvorišču v okviru zavoda »Kultprotur« organizirana delavnica za učence 4. in 5. razreda naše šole. Gospod Leopold Methans, interpretator dediščine, je predstavil učencem nekatere svoje skulpture in njihove zgodbe (dediščina preoblikovana v umetnine).

Delavnica je bila vezana na kiparsko razstavo Prikovani grajski duhovi (avtor je skulpture izdelal iz delov starega kmečkega in drugega orodja ter pozna tudi veliko zgodb le-teh). Avtor razstave g. Leopold Methans je učencem  v sklopu likovne vzgoje predstavil nekaj svojih skulptur in zgodb o dediščini z naslovom: Prikovani grajski duhovi pripovedujejo o dediščini … Nekateri učenci so s seboj prinesli stare predmete, ki so jim skupaj z avtorjem razstave poskušali določiti namembnost in jih umestiti v ustrezni čas in prostor.

Učenci so v nadaljevanju likovno poustvarjali (oblikovali prostostoječe kipe iz »das mase« ter zapisali svoje vtise, mnenja o tovrstni umetnosti ohranjanja kulturne dediščine).

Ustvarjalca skulptur je poleg snovne dediščine navdihnilo tudi ljudsko verovanje, tako da nam je ob posameznih skulpturah predstavil kar nekaj starih vraž in verovanj iz preteklih časov s področja Slovenskih goric. Dva od njih si lahko iz avtorjevih zapisov tudi sami preberete.

Vtisi in zapisi posameznih učencev:

V četrtek, 3.10.2019, smo si učenci 4. in 5. razreda skupaj z razredničarkama ogledali razstavo Leopolda Methansa, znanega umetnika, ki že 25 let oblikuje kamen, kovine in medenino. Za svoja dela je prejel veliko najvišjih nagrad. Vodil nas je po grajskem dvorišču, kjer so eksponati, ki so narejeni iz starih železnih predmetov. Pri vhodu nas je tako pozdravil »Tunč«, Uporniški kmet in Železna cesta. V zgornjem dvorišču gradu in v grajski kleti smo videli veliko skulptur, kot so Peklenšček, Črna orhideja, Apokalipsa, Orel, Spominčice, Nočno dekle, Coprnica in druge, ob katerih nam je umetnik pripovedoval, kako so si nekoč ljudje razlagali stvari in strašili otroke. Spoznali smo, kako pomembno je, da ohranimo dediščino, da shranjujemo stare slike, predmete, običaje in legende. Mene je razstava navdušila, saj je bila zelo zanimiva.
Sara Režonja, 5. r.

Tudi učenci smo s seboj prinesli stare predmete, tako da smo skupaj ugotavljali, za kaj so jih v preteklosti uporabljali. Razstava posebnih kipov iz železnih predmetov, ki so jih uporabljali naši dedki in babice, mi je bila zanimiva, saj marsikatere stvari nisem poznal in vedel, za kaj se je uporabljala.
Žan Kramberger, 4. r.

Še nikoli nisem videla podobnih kipov iz železnih predmetov, predvsem so  me pritegnile zgodbe, ki jih je umetnik pripovedoval ob posameznem kipu. Res je bil zelo ustvarjalen, saj je iz zavrženih delov posameznega kmečkega orodja sestavil tako posebne likovne umetnine.
Špela Šipek, 4. r.

Fotografije najdete v galeriji.

 

(Skupno 156 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost