Drage učenke, dragi učenci in otroci v vrtcu!

Namen natečaja
Minilo je že 30 let od odločitve, da želimo samostojno živeti v naši lepi državi Sloveniji. 25. 6. 2021 bomo proslavili 30-letnico uradnega nastanka samostojne Slovenije. Nihče ne želi še enkrat doživeti tesnobnih trenutkov v prelomnih osamosvojitvenih časih, ko smo bili resnično pripravljeni na vse, da zavarujemo svoja ognjišča, svoje domove, svoje najdražje, svojo domovino. Sedaj živimo, kar so bile pred desetletji le sanje.
Ob tej pomembni obletnici vas vabimo in nagovarjamo, da sodelujete v literarnem, likovnem ter  fotografskem natečaju, ki letos nosi naslov Vse najboljše, Slovenija!

Tema je torej naša država, domovina in vse, kar je povezano z njo. Vsak si po svoje predstavlja domovino in prav je tako. Prav je tudi, da z zanosom govorimo o njej, da jo spoštujemo in jo odkrivamo vedno znova in znova.
Vaše izdelke bomo razstavili na proslavi, ki bo v petek, 18. junija 2021.
Vsa literarna dela, likovne in fotografske izdelke boste oddali svoji razredničarki učenci od 1. do 5. razreda. Učenci od 6. do 9. razreda boste svoje izdelke oddali v spletno učilnico, ki bo v ta namen pripravljena. Rok oddaje je do petka, 14. maja 2021. Nagrade in priznanja za najboljše prispevke bomo razglasili in podelili na proslavi ob dnevu državnosti.

 NAVODILA ZA ODDAJO LITERARNEGA PRISPEVKA (4.-9. razred)

 Na natečaju lahko sodelujete z literarnim prispevkom, s kratko ali daljšo pesmijo ali pa z akrostihom. Lahko se preizkusite tudi v haiku poeziji. Morda boste napisali slavospev naši domovini.

  1. Obseg literarnega besedila, število verzov in kitic pesmi ni omejena. Pričakuje pa se, da višji razredi napišejo obsežnejši literarni prispevek oz. pesem. Ne pozabi se podpisati z imenom in priimkom ter zapisati razreda.
  2. Kaj je akrostih in kaj haiku poezija, lahko povprašate učitelje ali poiščete na spletni strani.
  3. Za učence od 6. do 9. razreda: Prispevek/datoteko zapiši v word dokumentu, pisava Times New Roman, velikost 12, presledek med vrsticami 1,5  in ga pred oddajo v spletno učilnico slovenščine pod rubriko Literarni natečaj Slovenija poimenuj: Ime_Priimek_Literarni_natecaj

Tema literarnega natečaja, v katerikoli umetnostni obliki, naj bo osredinjena na domovino, na Slovenijo, na njene lepote,  domoljubje, na njene ljudi, ki ponesejo ime naše dežele v svet.
Bodite ustvarjalni, napišite zanimive  in čim bolj izvirne prispevke. Izdelki naj bodo delo posameznika in ne skupine.  Z veseljem jih bomo prebrali in  najboljše nagradili.

 NAVODILA ZA OBLIKOVANJE LIKOVNEGA IZDELKA ( vrtec, 1.‒9. razred)
 Razmisli, kaj je v naši lepi Sloveniji na tebe naredilo največji vtis. Vtisi so lahko različni, tako pozitivni kakor negativni, in nedvomno vplivajo na naše življenje. Lahko so trenutki ali en sam trenutek, ki nas osreči ali razžalosti.

  1. Kako in na kakšen način bi lahko prikazal/-a svoje občutke in vtis, ki je vplival na tvoje življenje?
  2. Glede na idejo in sporočilnost vsebine, motiva, izbereš primerno likovno področje in tehniko (risanje, slikanje, grafika, kiparstvo).
  3. Ustvarjaš lahko v poljubni tehniki, tudi kombinirani (npr. kombinacija tempera barv s kolažem in flomastrom, svinčnikom, tušem …).
  4. Format izdelka naj bo maksimalno v velikosti risalnega lista, če je kiparski, naj ne bo večji od 50 x 50 cm.
  5. Pri tridimenzionalnih izdelkih dobro pritrdi posamezne likovne elemente, da ne odpadejo od osnove, in bodi pozoren/-a na stojnost izdelka.
  6. Na hrbtno stran obvezno napiši svoje podatke (ime, priimek, razred, naslov izdelka).

FOTOGRAFSKI NATEČAJ (4.‒9. razred)
30-letnico osamosvojitve bomo obeležili tudi s fotografskim natečajem. Zbirali bomo fotografije, ki bodo obeleževale simbole Slovenije in seveda naravne ter kulturne znamenitosti, ki jih ima Slovenija veliko.
Kaj je tvoja naloga?

  1. V svojem arhivu fotografij poišči tiste fotografije, ki predstavljajo Slovenijo ter njene naravne in kulturne znamenitosti, tudi njene simbole.
  2. Fotografije morajo biti posnete v letih 2019, 2020 in seveda 2021.
  3. Sprejemamo fotografije narejene z mobilnimi napravami, fotoaparati in tudi z droni.
  4. Pošlješ lahko največ 5 fotografij. Pri izbiri fotografij bodi pozoren na kakovost fotografij v smislu privlačnega motiva, izvrstne kompozicije, udarnih barv
  5. Da bomo fotografije lahko razstavili, morajo ustrezati določenim standardom. Fotografije pošlješ v obliki datotek JPEG visoke kakovosti, vendar naj datoteka ne presega velikosti 5 MB. Fotografije naj bodo natisljive v velikosti 10 x 15 cm ali več, torej mora krajša stranica imeti vsaj 1200 pikslov.

Vsako datoteko obvezno poimenuj po vzorcu Ime_Priimek_Naslov fotografije.
Svoje fotografije pošlji v spletno učilnico, ki bo za ta namen odprta. Pod »zadeva« napiši »Fotografski natečaj«. Pri pošiljanju dodaj kratek komentar (okrog 50 besed) o tem, kako je fotografija nastala oziroma zakaj si se odločil za to fotografijo. Prosim, pripiši, s čim je bila fotografija narejena (mobilna naprava, fotoaparat, dron).

Kulturni tim OŠ dr. A. Trstenjaka Negova

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost