Spoštovani starši!
Na šoli se že dalj časa, v časovnih razmikih, pojavljajo uši. Prosimo vse starše, ki opazite uši pri svojem otroku, da nemudoma pričnete z odpravljanjem uši. Pri odpravljanju se ravnajte po spodnjem navodilu s strani Zavoda za zdravstveno varstvo Ljubljana. Svetujemo vam, da otroke doma redno pregledujete.
Lepo prosimo, naj imajo deklice z daljšimi lasmi v času te »nadloge« v šoli lase spete.

NAVODILA:
UŠIVOST
Kaj je značilno za pojavljanje ušivosti in kako se je lahko znebimo?Ušivost je kožna nalezljiva bolezen, razširjena po vsem svetu. Izbruhi se najpogosteje pojavljajo v otroških predšolskih in šolskih kolektivih ter zavodih. Prenašalec je človek. V Sloveniji opažamo v glavnem naglavne uši, ki živijo na lasišču, redkeje pa tudi na obrveh in trepalnicah. Povzročajo predvsem srbenje lasišča. Glavna pot prenosa je direktni stik z okuženo osebo, menjanje in nošenje delov oblačil (kape, šali), telesne uši pa se lahko prenašajo tudi preko posteljnine ali skupnih oblačil.

UKREPI ZA OBVADOVANJE UŠIVOSTI
Izrednega pomena je zgodnje odkritje in uničenje jajčec in odraslih uši.
Omejimo neposreden stik z okuženo osebo. Otrokom je potrebno redno vsakodnevno pregledati lasišča. Ob pojavu ušivosti pri osebi, se morajo pregledati za ušivost tudi družinski člani in tesni kontakti. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh okuženih oseb hkrati. Posteljnino, vzglavnike, pokrivala, šale, moramo nujno oprati na temperaturi vsaj 60° C. Prostore pogosto presesamo in ne smemo pozabiti na oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje, mehke plišaste igrače in tudi avtomobilske sedeže, kamor smo lahko zanesli odrasle uši. Ker lahko zdržijo brez hrane dlje časa, moramo pomisliti na vse kotičke, kjer se lahko zadržujejo.
Zdravljenje:

Uporabite enega izmed preparatov, ki so na tržišču, in sicer po navodilu proizvajalca in uporaba glavnikov za prečesavanje.

POZOR!!! Noben preparat ni 100% zanesljiv, zato je pogosto potrebno postopek razkuževanja po 7 do 10 dneh ponoviti.

Negova, 13.3.2017

                                                                                                                      Ravnateljica: Slavica Trstenjak

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost