Med 16. in 22. 2. 2020 se je na Poljskem v spremstvu treh učiteljev odvila še zadnja Erasmus+ izmenjava učencev, kamor so potovale 4 učenke: Andreja Potrč, Nuša Vogrin, Tija Bračič in Ines Kaučič. Skupina si je ogledala glavno mesto Varšavo, s čudovitim gradom in zanimivim modernim muzejem znanosti. Večino časa so učenci preživali v kraju Wasilkow in v okolici, kjer je bila šola in kjer so stanovali pri družinah.

Fotografije so v galeriji.

Več o izmenjavi lahko razberete iz Andrejinega dnevnika:

Nedelja, 16. 2. 2020
Končno je napočil dan, ko smo se v nedeljo odpravili ob 13.30 na letališče v Ljubljano. Po 2 urah vožnje s kombijem, smo končno prispeli. Hitro smo oddali prtljago in potem čakali letalo. Ker sem bila prvič na letalu, me je bilo zelo strah. Po uri in pol smo končno prispeli na letališče v Varšavo, kjer smo si poiskali prtljago in šli jest v McDonalds. Po večerji smo se odpravili na avtobus, saj nas je čakala dolga pot do Białystoka. Na avtobusu smo se zabavale in spale. Ko smo z avtobusom prispeli na avtobusno postajo, so nas tam čakali gostitelji. Z gostiteljico sem se odpravila domov in doma so mi pokazali sobo, kjer sem se namestila in šla po napornem dnevu spat.

Ponedeljek, 17. 2. 2020
Po kratki noči sem se vstala ob 6.30 in uredila za šolo. Ob 7. uri zjutraj sem z Matyldo zajtrkovala. Po zajtrku sva se peš odpravili v šolo in po poti še v trgovino. Matylda mi je predstavila šolo in njene sošolce. V njihovi telovadnici so nam učenci pripravili zelo zanimivo predstavitev. Po prireditvi smo se odpravili v razred, kjer smo se igrali igrico (kako ti je ime in kaj ti je všeč). Reševali smo tudi kviz Kahoot, kjer sva z Matyldo zmagali. Kasneje so nam učenci po skupinah predstavili šolo in učitelje. Zatem je sledilo kosilo z juho (ki mi ni bila všeč), dobili smo še piščančje meso, solato, riž in omako. Po kosilu smo se odpravili na avtobus, ki nas je odpeljal v romarsko središče s cerkvijo in mnogo križi. Zelo je pihalo. Avtobus nas je na poti nazaj odložil pri šoli in z Matyldo sva šli peš do doma. Doma sva še jedli in se pogovarjali. Matylda je poklicala prijatelje in smo se skupaj odpravili v restavracijo, kjer smo jedli tradicionalno jed pieroge, ki so mi bili zelo všeč. Po druženju v restavraciji smo se še odpravili še v bowling center, kjer sem bila prvič in mi je bilo zelo všeč. Imeli smo se fajn.  Skupaj sva se vrnili domov, kjer sem se umila in šla spat.

Torek, 18. 2. 2020
V torek sem se vstala ob 6.40 in Matyldina mama nama je pripravila zajtrk. Za zajtrk sem jedla kruh z maslom in naravnim medom. Po zajtrku sva se peš odpravili v šolo. V šoli smo ponovno igrali kviz Kahoot. Zatem smo se odpravili v telovadnico, kjer smo igrali odbojko po skupinah in na koncu še z veliko napihljivo žogo. Po končani odbojki smo se odpravili na izlet. V mestu Tykocin smo si ogledali grad, nam predstavili zgodovino gradu. Preizkusili smo se lahko v sabljanju in lokostrelstvu. Bilo je zelo zabavno. Po ogledu smo se peš odpravili do restavracije. Pri tem smo prečkali najdaljšo reko. V restavraciji smo jedli zelo dobro hrano in se zatem še družili s prijatelji. Odšli smo do avtobusa in ta nas je odpeljal spet v Wasilkow. Matylda je hotela, da bi šli gledat papige, ampak sva bili prepozni, ker so ob 18 uri zaprli. Zato sva šli v trgovino in nato pogledali film z naslovom TALL GIRL. Ko je bilo filma, konec sem se šla umit ter spat.

Sreda, 19. 2. 2020
Kot vsako jutro sva se tudi v sredo vstali ob enaki uri. Pripravili sva si vse za šolo in skupaj sva se odpravili na zajtrk, potem pa peš v šolo. Pred šolo nas je čakal avtobus in dolga pot do Varšave. Ko smo prispeli v glavno mesto Poljske, smo si najprej ogledali planetarium, kjer so nam predstavili vesolje. Po planetariju smo se  odpravili v hišo eksperimentov, kjer smo bili tri ure. Ogledali in preizkusili smo veliko zanimivih stvari in bilo je zelo zabavno Zatem smo se odpravili na kosilo v lepo restavracijo, a hrana ni bila preveč dobra. Sledil je še ogled gradu, kjer smo dobili slušalke in telefone in si sami ogledali celi grad. Bilo je zelo naporno in varnostniki so bili zelo strogi. V prostem času smo si sami po skupinah ogledali mesto, kupili kakšne spominke in pili vročo čokolado. Mesto je bilo zelo lepo, uživala sem. Ko je napočil dogovorjen čas, smo se odpravili nazaj z avtobusom do doma. Pred šolo naju je čakal Matyldin oče in naju odpeljal domov. Doma se stuširala, spila čaj in napisala dnevnik za ta dan ter se odpravila spat.

Četrtek, 20. 2. 2020
Vstali sva 30 minut pred zajtrkom, se uredili za šolo in šli na zajtrk. Ko sva to jutro prišli v kuhinjo, nama je Matyldina sestra Gabriela pripravila dober zajtrk in prvič sem poskusila črni čaj. Po zajtrku sva se odpravili peš v šolo. V šoli smo igrali kviz Kahoot, posneli intervju in si ogledali odbojkarsko tekmo. Po kosilu v šoli, smo plesali. Zatem smo se z avtobusom odpeljali v gozd. V gozdu smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina se je najprej odpravila na vožnjo s kočijo s konji. Druga skupina pa se je v tem času družila, plesala in jedla klobase. Zatrem smo se zamenjali. Vožnja je bila zelo fajn. Kasneje smo se vsi pogovarjali in plesali. Ko sva z Matyldo prišli domov, sva se kar nekaj časa še pogovarjali, kasneje pa šli jest. Po obroku sva hoteli iti z ostalimi prijatelji v veliko trgovino, ampak nisva šli. Zato naju je Matyldin oče odpeljal v palačo papig, kjer sva si lahko ogledali papige, jih hranile, se slikale in zabavale. Ko sva prišli domov, sva pokazali fotografije in starši in sestra so bili zelo, zelo veseli. Z Matyldo sva se še en čas pogovarjali in kmalu je bil čas za spanje.

Petek, 21. 2. 2020
Po enakem jutru, kot zmeraj, sva v šolo prišli peš. V šoli smo se odpravili z avtobusom do ene trgovine in si ogledali, kako delajo lizike. Ko je bila masa narejena, si je vsak lahko izdelal dve liziki. Bilo je zelo zabavno. Zatem smo se peš odpravili do parka in dvorca, kjer so nam učenci povedali nekaj podatkov o tem dvorcu in parku in tudi slikali smo se. Peš smo se odpravili do trgovskega centra, kjer smo imeli prosti čas in smo lahko nakupovali, si ogledovali trgovine, pili vročo čokolado… Bilo je zelo fajn. Z avtobusom so se odpravili nazaj v šolo, kjer smo plesali. Prišli so tudi starši, naši gostitelji in skupaj smo si ogledali fotografije iz celega tedna in posnete intervjuje. Na koncu smo še plesali  in se fotografirali in je bilo zelo fajn, uživala sem. Zatem je sledil čas za odhod in slovo od vseh, saj je to bil naš zadnji skupen dan. Vsem se je bilo zelo težko posloviti, saj ne vemo, če se bomo kdaj še videli. Pri slovesu so tekle tudi solze. Ko sva z Matyldo prišli domov, sem šla v sobo spakirati svoje stvari. Zatem smo imeli večerjo in Matyldina mama mi je prinesla celo vrečko sladkarij, sestra Gabriela mi je dala dve tradicionalni sladici, Matylda pa mi je dala vrečko s sestavljanko in verižico. Bila sem zelo vesela in presenečena. Ko sva se najedli, smo šli z Matyldo in njeno sestro Gabrielo v center trampolinov.  Zelo sem uživala, saj je bilo zelo zabavno. Potem smo šle še na sladoled v McDonalds in nato domov. Doma sem se stuširala in počasi šla spat. Še pred spanjem pa se je Gabriela poslovila od mene.

Sobota, 22. 2. 2020
In je prišel dan, ko smo se vsi odpravili domov. Po vsem tem kaj sem doživela in spoznala, se je bilo res težko posloviti. Zjutraj sem vstala ob 6h, se oblekla in dokončno spakirala in šla na zajtrk. Po zajtrku sem se vsem zahvalila za vse. Skupaj s starši in Matyldo smo se odpravili do avtobusne postaje. Tam smo počakali vse ostale in se še enkrat vsi poslovili. Šla sem do Matyldine mame in jo objela in ona mi je na čelo naredila križ, enako kot oče. Matyldo sem močno objela in se poslovila. Prišel je avtobus, oddali smo prtljago in se odpeljali proti Varšavi. Na avtobusu smo se pogovarjali, igrali igrice…. Po nekaj urah smo končno prispeli do letališča, oddali prtljago in šli jest. Po kosilu smo šli skozi policijsko kontrolo in nato imeli 1h uro časa ogledovanja trgovin. Čas je bil, da smo se odpravili na letalo, a najprej smo morali na avtobus, kjer so nas peljali le 50 m daleč, do letala. Na letalu je bilo veliko potnikov, let je hitro minil. Pristali smo v Ljubljani, si poiskali prtljago in se odpravili do kombija, ki nas je peljal iz Ljubljane do Negove. Pot je bila dolga, vmes smo se veliko pogovarjali in se zabavali. Končno smo prispeli do šole v Negovi, kjer so nas čakali starši. Domov sem odpravila skupaj z atijem in bratom ter psičko Dino. Doma sem  jim pokazala slike in vsem dala darilca, ki sem jih kupila zanje. Bili so zelo veseli za darila in za to, da sem se vrnila. Po napornem dnevu sem hitro legla v svojo posteljo.

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost