V okviru triletnega projekta Erasmus+, ki se je zaključil z letošnjim šolskim letom, so petošolci postali pravi strokovnjaki v raziskovanju, poznavanju in uporabi zelišč.

Pri dokončanju izdelkov, sirupov so priskočile na pomoč še sedmošolke. Ustekleničene sirupe smo podarili družinam naših učencev, ki so gostile tuje otroke v okviru izmenjave v oktobru 2019.

Fotografije najdete na tej povezavi.

Petošolke so zapisale takole:

V šoli smo se pogovarjali o sirupih in zeliščih, zato smo se odločili, da sodelujemo v projektu Erasmus +. V četrtek je bil zelo topel dan, zato smo šli obiskat zeliščni vrt, ki je ob gradu.
Po prihodu v grad smo poslušali zgodbo o Apoloniji. Apolonija je bila zeliščarka, ki so jo obsodili, da je čarovnica. Po zgodbi o Apoloniji smo si šli ogledat zeliščni vrt. Vsaka greda  je lepo urejena, vsako zelišče pa ima posebno tablico. Na tej tablici je napisano ime tega zelišča.  Naša vodička je bila Manja Šturm. Na zeliščnih gredicah smo tudi nabrali nekaj zelišč za pripravo sirupov. Še isti dan smo si šli ogledat razstavo Stojana Kerblera. Potem smo v šoli  dali bezeg, jagode, meliso in meto namakat v vodo za 24 ur. Naslednji dan smo to precedili in dodali: sladkor, limonino citronsko kislino in pasterizirali do 70 stopinj Celzija. Po tem smo sirup prelili v steklenice. Učenci višjega razreda pa so naredili nalepke za steklenice in posneli kratek film.
Ker smo ta sirup poskusili, vem, da je zelo dober in okusen. Tudi mi doma delamo bezgov sirup.                                                                                                

Patricija Vogrinec, 5.razred

SIRUPI IZ ZELIŠČ

Na misel nam je prišla ideja, da bi kuhali sirupe iz zelišč, v okviru projekta Erasmus+.
V četrtek smo se odpravili do gradu. V grajskih prostorih smo si z vodičko Manjo Šturn ogledali razstavo zelišč in vodička nam je povedala zgodbo o zeliščarki  Apoloniji. Potem smo se odpravili do zeliščnega vrta, ki je ob gradu. Gospa Manja nam je povedala lastnosti nekaterih zelišč. Nekaj zelišč smo nabrali za sirupe. Imeli smo še voden ogled mednarodne fotografske razstave ‘ Stojana Kerblera ‘. V šoli smo dali zelišča: meto, meliso, bezeg in jagode namakat za 24 ur. Drugi dan smo zelišča precedili. Dodali smo sladkor, limono in citronsko kislino. Vse skupaj smo pasterizirali do 70 stopinj. Nato smo natočili v steklenice. Učenci višjih razredov pa so izdelali nalepke in ustvarili kratek oglas.
Sokovi so bili odlični, sladki in okusni.

Sara Režonja, 5. razred

 

Zapis Ane Fekonja, 5. razred

 

(Skupno 205 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost