“PO JUTRU SE DAN POZNA”

Na mizi je mleko, med, maslo, kruh in jabolko.

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane in ga vsako leto obeležujemo tretji petek v novembru. Tudi tokrat smo posebej poudarili pomen zdravega prehranjevanja in zagotavljanja hrane iz Slovenije, ter varovanje slovenskih tal.

Zavedamo se, da je naše zdravje na daljši rok možno ohraniti le s pravilno prehrano in primerno telesno aktivnostjo. Pomembno je, da s tem osveščamo že naše najmlajše otroke, otroke vrtca, ki nato svoje navade ohranjajo tudi v kasnejših letih. Z zajtrkom že zjutraj zagotovimo telesu dovolj energije za dobro delo in igro, ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotavljamo dovolj gradbenih snovi, pomembnih za zdravo rast in razvoj. Za uspešno delo v šoli je pomembno, da zajtrkujemo še pred začetkom prve šolske ure. Zajtrk predstavlja energijo tako za telesno kot miselno aktivnost. Dnevno bi moral vsak šolar zaužiti tri glavne obroke in vsaj eno ali dve malici, obroki pa morajo biti čim bolj kakovostni z dovolj zelenjave in sadja, čim manj sladkorja in zdravju škodljivih maščob.

Otroci vrtca in učenci naše šole so tudi v tem šolskem letu aktivno sodelovali v vseslovenskem projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega izvajamo z namenom, da bi pri otrocih in učencih izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. Zato so bila vsa živila v našem zajtrku pridelana oziroma predelana v Sloveniji. Mleko, maslo, kruh in jabolka so nam pripeljali s kmetij in med so pridelale čebele okoliških čebelnjakov. Z uživanjem lokalno pridelane hrane izboljšujemo svoje zdravje, saj ima hrana iz lokalnega okolja več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, pa tudi okusnejša je.

Ob različnih dejavnostih smo posebno pozornost namenili pomenu zdravega zajtrka in rednega zajtrkovanja, zdravi prehrani ter telesne dejavnosti za zdravje.

Veseli smo, da so se našemu vabilu odzvali profesorici in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci. Predstavili so nam pomen zdravega zajtrka in izvedli delavnici strežbe in kuharstva v katerih so aktivno sodelovali tudi naši učenci. Na stojnici v avli šole se nam je predstavila Kmetija Smrke, predstavitev je bila vezana na njihovo dopolnilo dejavnost v predelavi mleka. Otroci vrtca in učenci šole pa so lahko degustirali njihove izdelke. Seveda pa brez čebelarjev Čebelarskega društva Negova si našega zajtrka ne moremo predstavljati. Predstavili so se nam na stojnici in izvedli delavnico o čebelarstvu.

Tudi učitelji naše šole so bili nadvse aktivni pri izvedbi delavnic. Učiteljica športa Vesna Pintarič je izvedla gibalno delavnico v telovadnici. Učenci 8.razreda pod vodstvom učiteljice Jerice Golob Peterka so med učenci izvedli anketo o zdravem zajtrku in učiteljica Slavica Trstenjak je učencem predstavila pomen poslikave panjskih končnic in učenci so panjske končnice tudi sami poslikali.

 Z zajtrkom in hrano nasploh sta povezana tudi bonton in pravilno oz. lepo obnašanje pri mizi, ter navajanje učencev na kulturo uživanja zdrave hrane. Ob tem so si učenci sami pripravili pogrinjek za zajtrk, ter obnovili znanje vedenja, ki sodi za mizo in pravilne uporabe jedilnega pribora. Zajtrk smo popestrili s primerno glasbo in pesmijo šolskega pevskega zbora, ter recitacijami otrok vrtca in učencev 1.,2. in 3. razreda. Naš zajtrk z mlekom je bil res super dan.

Povezava do fotografij.

Zapisala Mateja Vodenik Pangeršič, vodja projekta TSZ

 

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost