Erasmus+ teden na naši šoli

Med 4. 4. 2022 in 8. 4. 2022 smo na OŠ dr. Antona Trstenjaka gostili učence in učitelje iz Poljske in Francije. Iz Francije so nas obiskali 3 učitelji iz šole College de Berce. S Poljske so nas obiskale tri učiteljice in 8 učenk. Gostje iz šole so prišli Iz kraja Piaseczno iz bližine Varšave. Gostom, našim učencem in učiteljem smo pripravili vsebinsko bogat program, ki je v popolnosti sledil našim ciljem Erasmsu+ projekta, »Jaz in ti za zeleno Evropo«. V ponedeljek smo gostom predstavili šolo, skupaj smo posadili drevo miru. V nadaljevanju so učenci in učitelji prisostvovali pouku, spoznali so slovenski šolski sistem s poudarkom na delu z učenci s posebnimi potrebami. Kolegica je izvedla pouk s pomočjo terapevtskega psa. Popoldan smo obiskali Gornjo Radgono, kjer nas je sprejel predstavnik občine. Popoldan smo preživeli na negovskem gradu, kjer smo se seznanili na naravno in kulturno dediščino kraja.
V torek smo obiskali Osnovno šolo IV Murska Sobota, gre za osnovno šolo s prilagojenim programom. Učenci in učitelji so se nam predstavili s kratkim programom in delavnicami. V nadaljevanju smo obiskali Expano v Murski Soboti ter eko-socialno kmetijo Korenika.
V sredo smo dan preživeli na šoli. Gostje so sodelovali pri pripravi namazov iz zelenjave in zelišč. Učenci so izvedli debato na temo varovanja okolja ter izdelali namizno igro. V nadaljevanju smo se peš odpravili skozi našo čudovito okolico do Pachamama centra. Tam nas je gospa Luz Roschmann Soto popeljala po svojem centru, ki ga je zgradila z možem.
V četrtek smo obiskali Ljubljano, kjer so nam v Hiši EU pripravili predavanje in kviz o Evropski uniji. Sledil je voden ogled Ljubljane, s poudarkom na Ljubljani, kot zeleni prestolnici Evrope. Po tradicionalnem slovenskem kosilu smo se odpravili na Bled, kjer smo si ogledali grad in se sprehodili okoli jezera.
Tudi v petek nismo počivali. Zjutraj so se gostujoči učenci in njihovi gostitelji udeležili delavnice sproščanja. V nadaljevanju so učenci pripravili kviz Kahoot o Poljski in Sloveniji, kjer smo preverili, kako dobro učenci poznajo partnersko državo. Predstavnica UNESCO mladinske platforme Slovenije, ki je tudi naša sodelavka, ja za učence iz Poljske in naše učence pripravila delavnico na temo ekologije. Ob koncu dneva smo slovesno podelili potrdila o udeležbi na izmenjavi in se pristno in srčno poslovili od poljskih učenk.
Za gostujoče učitelje smo pripravili vodenje po mestu Maribor, kjer smo naše plodovito druženje zaključili z večerjo.
Fotografije so na ogled v galeriji.

Učni obisk – Job shadowing v Franciji.

Med 28. 2. in 4. 4. 2022 je pet učiteljev iz naše šole obiskalo šolo College de Berce v kraju Motval sur Loire. Šola se nahaja med večjima mestoma Le Mans in Tours. Je šola s 600 učenci, ki so nastanjeni v dveh objektih. Učitelji so nam na šoli prikazali njihov način dela z učenci s posebni potrebami, sodelovali smo pri pouku in pri različnih delavnicah. Zelo nas je presenetila urejenost šole, v okviru katere imajo tudi rastlinjak, vrt, sadovnjak in delavnico za lesarske in gradbene dejavnosti.
Ogledali smo si muzej gozda v kraju Jupilles. Na tem območju že od 16. stoletja načrtno upravljajo z gozdovi in imajo obsežne nasade hrastovih gozdov.
Obiskali smo tudi srednjo šolo v Le Mansu, kjer izvajajo več programov s področja kmetijstva in varovanja okolja. Učitelji in dijaki so nas popeljali skozi šolske delavnice in hleve govedi ter perutnine. Pokazali so nam tudi obsežna polja in sadovnjake. Za vse živali in površine skrbijo dijaki skupaj z mentorji.
Seznanili smo se tudi s kulturno dediščino regije, saj smo si ogledali nekaj gradov ob reki Loari ter starodavne gotske katedrale v Toursu in Le Mansu.
V kraju Ponce sur Loire smo obiskali ekološko vinogradništvo in steklarsko delavnico.

Učni obisk je bil za vse prisotne zelo poučen in navdihujoč.

(Skupno 56 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost