V torek, 3. 10., smo imeli bralni popoldan z naslovom Berimo skupaj, polepšajmo si dan. V mesecu septembru ob svetovnem dnevu miru pa naša šola že vrsto let goji vrednoto sajenja drevesa (Drevo kot simbol kontinuitete življenja in miru), a smo ta dan obeležili pred bralnimi delavnicami. Letos smo posadili tri borovnice.

Sledile so bralne delavnice, kjer smo se učitelji potrudili, da smo učencem pokazali, da je branje zelo zabavno, zanimivo in vsestransko koristno.

Učenci od 6. do 9. razreda se že dolgo niso tako v velikem številu odzvali, da preživijo ob in s knjigo popoldan v šoli. Brali so zgodbe, iz katerih so morali izluščiti, o katerem čustvu govori, nato je sledila debata in s tem so razvijali čustveno inteligenco. Po tem so izdelovali kartice, na katere so napisali in narisali na temo Kaj me osreči.

S čudežnim dežnikom v pravljično deželo: prvošolci smo naš prvi bralni popoldan preživeli v družbi deklice Jelke in njenega dežnika. Po prebrani pravljici smo si naredili vsak svoj dežnik in tudi naš dežnik je postal balon. Prijeli smo za kljuko vsak svojega dežnika, zaprli smo očke in si močno želeli, da bi leteli.  Poleteli smo med oblaki v našo pravljično deželo Klobučarije in si naredili vsak svoj klobuk. Z dežnikom in zanimivim klobukom smo pravljično zaključili naš prvi pravljični popoldan.

Učenci 3. razreda so brali Zgodbe od a do ž, Polonce Kovač. Pri poustvarjanju so se sami preizkusili v pisanju zgodb in ugotovili, da to opravilo sploh ni enostavno. 

Devet četrtošolcev se je igralo slepe miši in Jakec, kje si, z namenom, da bi lažje razumeli vsebino knjige S. Tomasza Malkowskega o slepem dečku Kamilu, ki je “gledal z rokami” in se kljub težavam in nezgodam uspešno soočal z izzivi vsakdanjega življenja. Po branju po poglavjih in kratki obnovi, so učenci likovno ustvarjali (risali svojo družino) z zaprtimi očmi, da so lažje razumeli, kako je slepi deček “gledal z rokami”.

Branje je pomembno in ima številne prednosti, lahko je nekaj nepogrešljivega in prijetnega. Kot nekaj, kar bogati, širi obzorja in hkrati kratkočasi. 

Fotografije si lahko ogledate tukaj.

Jerica Golob Peterka

(Skupno 84 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost