Na mizi je mleko, med, maslo, kruh in jabolko.

Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.

Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Zamisel se je razširila v vseslovensko akcijo in vključila tudi druge pridelovalce slovenske hrane. Letošnja osrednja tema je kruh, ki ga bomo povezovali z žiti in z izdelki iz žit. K temu spodbujamo s sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Tako imamo vsako leto, vsak tretji petek v novembru na šoli in v vrtcu za »zajtrk« kruh, maslo, med, mleko in jabolko in vsa živila so slovenskega porekla.

Učenci in učitelji naše šole smo tudi v tem šolskem letu sodelovali v vseslovenskem projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, katerega smo izvajali z namenom, da bi pri učencih izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru Sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Zato so bila vsa živila v našem zajtrku pridelana oziroma predelana v Sloveniji. Mleko, maslo, kruh in jabolka so nam pripeljali s kmetije, med so pridelale čebele iz negovskih  čebelnjakov. Z uživanjem lokalno pridelane hrane izboljšujemo svoje zdrave, saj ima hrana iz lokalnega okolja več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, pa tudi okusnejša je.

Ob različnih dejavnostih smo posebno pozornost namenili pomenu zdravega zajtrka in rednega zajtrkovanja, zdravi prehrani ter telesne dejavnosti za zdravje. Z zajtrkom in hrano nasploh sta povezana tudi bonton in pravilno oz. lepo obnašanje pri mizi, ter navajanje učencev na kulturo uživanja zdrave hrane. Ob tem so si učenci sami pripravili pogrinjek za zajtrk, ter obnovili znanje vedenja, ki sodi za mizo in pravilne uporabe jedilnega pribora, s tem smo naredili zajtrk še bolj privlačen. Zajtrk smo popestrili z recitacijami in pesmijo šolskega pevskega zbora.

Zahvaljujemo se vsem donatorjem, ki so nam darovali živila za letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk:

M.M. Kaučič d.o.o. Sp. Ivanjci,  Kmetiji Smrke, Kmetiji Dirnbek – Krajnc,  in Čebelarskemu društvo Negova in vsem gostom, ki so se prijazno odzvali vabilu in se nam pridružili pri zajtrku.

Zapisala Mateja Vodenik Pangeršič, vodja projekta TSZ

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 2)
Dostopnost